Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz dyrektywy 95/46/WE ("RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku. Szczegóły znajdują się tutaj.  
Zamknij

Udział Wydziału w Konferencji i Festiwalu Zdrowego Jedzenia i Gotowania w Dębicy24.11.2017 11:05

W dniu 8 listopada br. w ramach kontynuacji współpracy dydaktyczno-naukowej, zapoczątkowanej uczestnictwem w warsztatach uniwersyteckich Wydziału Biologiczno-Rolniczego uczniów Technikum Gastronomicznego, dr inż. Maria Czernicka na zaproszenie Dyrekcji Zespołu Szkół Ekonomicznych im Janusza Korczaka w Dębicy wzięła udział w konferencji popularno-naukowej zorganizowanej z okazji Światowego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz Festiwalu, będącego zwieńczeniem międzyszkolnego konkursu kulinarnego zatytułowanego „Bez chleba żyć się nie da”. 
Dr Czernicka wygłosiła referat pt. „W obronie chleba naszego powszedniego czyli bochenkowi na ratunek”, dotyczący analizy wartości odżywczej niskokalorycznych zamienników pieczywa oraz funkcjonalnego, chrupkiego pieczywa typu „crispbread” produkowanego na tradycyjnym zakwasie.
W konferencji udział wzięli uczniowie ze szkół z Dębicy i powiatu dębickiego wraz z opiekunami oraz liczni zaproszeni goście. Konferencję zakończono degustacją wypieków ciastkarskich z różnych rodzajów mąki i ziaren zbóż, wykonanych przez absolwentów Technikum Gastronomicznego oraz aktywną dyskusją na temat zdrowego odżywiania i dietetyki sportowej.
 

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow