Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

Zajęcia audytoryjno-laboratoryjne pt. „Aminokwasy jako wskaźniki jakości żywności”24.10.2017 08:39

W dniu 12 października 2017 roku w Katedrze Bioenergetyki i Analizy Żywności odbyły się zajęcia audytoryjno-laboratoryjne pt. „Aminokwasy jako wskaźniki jakości żywności” dla uczniów Technikum Gastronomicznego Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy, które prowadziła dr inż. Maria Czernicka. Zajęcia rozpoczęły się dyskusją na temat funkcjonalnych właściwości białek wykorzystywanych w technologii żywności oraz znaczenia aminokwasów w żywieniu człowieka. W ramach doświadczeń laboratoryjnych uczniowie zapoznali się  z metodami oceny wartości biologicznej białka oraz przygotowali próbki do analiz aminokwasów przy pomocy Automatycznego Analizatora Aminokwasów Sykam S433. Doświadczenia miały na celu uzmysłowić uczniom, w jaki sposób można oceniać jakość żywności na podstawie zawartości kluczowych komponentów odżywczych. Uczniowie dokonali oceny jakości produktów, którymi były sery podpuszczkowe o różnym stopniu dojrzewania, napoje mleczne oraz szeroka gama odżywek dla sportowców w oparciu o profile wolnych aminokwasów zidentyfikowanych w badanych próbkach żywności oraz wskazali produkty najbardziej wartościowe osób o wysokiej aktywności fizycznej. Zajęcia były dla uczniów technikum Gastronomicznego nie tylko treningiem dobrej praktyki laboratoryjnej ale przede wszystkim okazją do zapoznania się z najnowocześniejszą aparaturą badawczą Wydziału Biologiczno-Rolniczego.

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow