Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

Zajęcia audytoryjno-laboratoryjne pt. „Słodkie składniki żywności”24.10.2017 08:37

W dniu 26 wrzesień 2017 roku w Katedrze Bioenergetyki i Analizy Żywności odbyły się zajęcia audytoryjno-laboratoryjne pt. „Słodkie składniki żywności”, dla uczniów Technikum Gastronomicznego Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy, które prowadziła dr inż. Maria Czernicka. Zajęcia poprzedzał wykład wraz dyskusją na temat roli węglowodanów w produkcji żywności i w żywieniu. W ramach doświadczeń laboratoryjnych uczniowie zapoznali się z techniką chromatografii cieczowej oraz wykorzystując najnowsze techniki oczyszczania materiału biologicznego przygotowali próbki żywności do analiz techniką instrumentalną przy użyciu chromatografu cieczowego Dionex Ultimate 3000. Celem ćwiczeń była ocena wartości zdrowotnej i energetycznej badanych produktów na podstawie profilu cukrów zidentyfikowanych w próbkach żywności tj. owoce i soki owocowe, warzywa, produkty zbożowe i mleczarskie. Zajęcia były dla uczniów Technikum Gastronomicznego okazją do zapoznania się z specyfiką pracy analityka laboratoryjnego oraz obsługą najnowocześniejszej aparatury badawczej Wydziału Biologiczno-Rolniczego.

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow