Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

Szkolenie dla pszczelarzy z Podkarpacia29.11.2016 10:50

W dniu 25.11.2016 na Wydziale Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego odbyło się szkolenie dla pszczelarzy nt. „Innowacje w produkcji i promocji miodów podkarpackich”. Był to ostatni etap projektu realizowanego w Katedrze Chemii i Toksykologii Żywności: Kreowanie konkurencyjności miodów podkarpackich na rynku krajowym i europejskim, finansowanego ze środków KSOW. W szkoleniu uczestniczyło 77 pszczelarzy z naszego regionu, którzy wysłuchali wykładów zaproszonych gości: lek. wet. Artura Arszułowicza (eksperta w zakresie leczenia chorób pszczół) nt. Współczesne problemy rodzin pszczelich widziane okiem lekarza weterynarii oraz mgr Tomasza Kędziory z Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli nt. Prawidłowa gospodarka pasieczna gwarancją wysokiej jakości miodu. Ponadto, podczas wykładu dr hab. inż. prof. UR Małgorzaty Dżugan nt. Badania naukowe a innowacje w pszczelarstwie, uczestnicy zostali zapoznani z wynikami badań nad jakością miodów odmianowych z Podkarpacia prowadzonych od kilku lat w Katedrze Chemii i Toksykologii Żywności. Wykłady zakończyła burzliwa dyskusja. Tematyka szkolenia została wysoko oceniona przez uczestników, którzy podkreślali zwłaszcza istotność i różnorodność podjętej tematyki. Ograniczenia czasowe nie pozwoliły wyczerpać poruszonych tematów, co wskazuje na potrzebę organizacji wydarzeń tego typu. 

 

 

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow