Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

Habilitacja w Katedrze Chemii i Toksykologii Żywności06.10.2016 17:13

Dnia 4 października 2016r z rąk Przewodniczącego Rady Naukowej Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (Państwowy Instytut Badawczy w Puławach) odebrał dyplom doktora habilitowanego nauk rolniczych dr Maciej Balawejder, pracownik Katedry Chemii i Toksykologii Żywności. Stopień został mu nadany na podstawie oceny ogólnego dorobku naukowego oraz obejmującego cykl publikacji osiągnięcia naukowego zatytułowanego „Nowa metoda remediacji gleby skażonej pestycydami oraz obniżania pozostałości pestycydów w materiale roślinnym”. 

Zainteresowania naukowe habilitanta koncentrują się na wykorzystaniu ozonu w ochronie środowiska i technologii żywności. W ramach prac badawczych powstał szereg nowatorskich technologii o dużym potencjale komercjalizacyjnym. Jednym z największych sukcesów było zaprojektowanie reaktora fluidalnego wykorzystanego w procesie remediacji gleby skażonej pestycydami. Dzięki temu rozwiązaniu opracowano nowatorską w skali światowej metodę usuwania DDT z gleby. Pestycyd ten jest niezwykle trwały, jego okres półtrwania został wyznaczony na 30 lat. Dzięki zaproponowanej metodzie już po 30 godzinach trwania procesu usunięto 90% tego związku z gleby. Wynalazek ten doceniły gremia międzynarodowe przyznając złoty medal na wystawie IENA 2013 w Norymberdze. Technologię tę rozwinięto w kierunku wykorzystania w przemyśle spożywczym. Zaprojektowano komorę w której możliwe jest łączenie procesu ozonowania z suszeniem. Wykazano, że metodą tą można znacznie obniżyć pozostałości pestycydów między innymi w owocach maliny czy czarnej porzeczki. Wynalazek ten został zaprezentowany na międzynarodowej wystawie „Archimedes 2015” w Moskwie gdzie nagrodzony został złotym medalem.

Zainteresowania naukowe dr hab. inż. Maciej Balawejdera obejmują również tematykę zastosowania krystalizacji do rozdziału izomerów optycznych substancji aktywnych biologicznie, w tym także tych które stosowane są w przemyśle spożywczym. Owocem tych badań jest szereg cennych publikacji oraz dwa zakończone projekty międzynarodowe realizowane wspólnie z Max Planck Institute w Magdeburgu.

Rada Naukowa IUNG w Puławach oceniając całokształt dorobku naukowego habilitanta podjęła jednogłośnie uchwałę o nadaniu dr Maciejowi Balawejdrowi stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie ochrony i kształtowania środowiska ze specjalnością chemia środowiska.

 

Gratulujemy Panu dr hab. inż. Maciejowi Balawejderowi i życzymy dalszych sukcesów w pracy zawodowej.

 

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow