Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

XVII Międzynarodowa Konferencja "RISK FACTORS OF FOOD CHAIN"05.10.2016 20:37

W dniach 19-21 września na Wydziale Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego  odbyła się XVII Międzynarodowa Konferencja RISK FACTORS OF FOOD CHAIN.  W wydarzeniu  wzięło udział 80 naukowców z  Polski i i krajów europejskich  tj. Słowacji, Węgier,  Rumunii, Francji i Włoch.

W ramach konferencji wygłoszono 3 wykłady plenarne a w ramach sesji tematycznych:  Risk factors for living organisms, Toxic agents – laboratory studiem Factors influencing on food quality, wygłoszono 21 referatów oraz zaprezentowano 40 posterów. Zakres prezentowanych prac był bardzo obszerny, zgodnie z konwencją konferencji obejmował zagadnienia związane z wpływem czynników toksycznych na organizmy żywe jak również kontrolą zanieczyszczeń występujących w łańcuchu pokarmowym. Konferencja była okazją do wymiany doświadczeń badawczych, sprzyjającej zacieśnianiu i poszerzaniu międzynarodowej współpracy naukowej podejmowanej przez pracowników Wydziału. Podczas konferencji, w ramach współpracy z lokalnymi producentami żywności zrzeszonymi w klastrze „Pokarpackie smaki”, zaprezentowano regionalne produkty, które cieszyły się dużym zainteresowaniem naszych gości. Uczestnicy mieli także możliwość zwiedzania winnicy Maria Anna połączonego z degustacją wina. Pobyt 40 naukowców z zagranicy i innych uczelni krajowych w kampusie na Zalesiu stanowił też doskonałą okazję do zaprezentowania możliwości badawczych i dydaktycznych Wydziału. Na kolejne spotkanie organizatorzy zapraszają do Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow