Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz dyrektywy 95/46/WE ("RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku. Szczegóły znajdują się tutaj.

Zamknij
  

Wybrane publikacje

 

1. Adamczyk-Sowa M, Bieszczad-Bedrejczuk E, Galiniak S, Rozmiłowska I, Czyżewski D, Bartosz G, Sadowska-Bartosz I. Oxidative modifications of blood serum proteins in myasthenia gravis. J Neuroimmunol. 2017; 305:145-153.

2. Galiniak S, Bartosz G, Sadowska-Bartosz I. Glutathione is the main endogenous inhibitor of protein glycation. Gen Physiol Biophys. 2017; 36(2):175-186.

3. Sadowska-Bartosz I, Galiniak S, Bartosz G. Modification of the deoxyribose test to detect strong iron binding. Acta Biochim Pol. 2017; 64 (1):195-198.

4. Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Effect of glycation inhibitors on aging and age-related diseases. Mech Ageing Dev. 2016;160:1-18.

5. Sadowska-Bartosz I, Grębowski J, Kępka E, Studzian M, Bartosz G, Pułaski Ł. ABCB1-overexpressing MDCK-II cells are hypersensitive to 3-bromopyruvic acid. Life Sci. 2016; 162:138-44.

6. Sadowska-Bartosz I, Galiniak S, Bartosz G, Zuberek M, Grzelak A, Dietrich-Muszalska A. Antioxidant properties of atypical antipsychotic drugs used in the treatment of schizophrenia. Schizophr Res. 2016; 176(2-3):245-51.

7. Sadowska-Bartosz I, Szewczyk R, Jaremko L, Jaremko M, Bartosz G. Anticancer agent 3-bromopyruvic acid forms a conjugate with glutathione. Pharmacol Rep. 2016; 68(2):502-5.

8. Kwiatkowska E, Wojtala M, Gajewska A, Soszyński M, Bartosz G, Sadowska-Bartosz I. Effect of 3-bromopyruvate acid on the redox equilibrium in non-invasive MCF-7 and invasive MDA-MB-231 breast cancer cells. J Bioenerg Biomembr. 2016; 48(1):23-32.

9. Sadowska-Bartosz I, Gajewska A, Skolimowski J, Szewczyk R, Bartosz G. Nitroxides protect against peroxynitrite-induced nitration and oxidation. Free Radic Biol Med. 2015; 89:1165-75.

10. Sadowska-Bartosz I, Galiniak S, Bartosz G. Polyphenols protect against protein glycoxidation. Free Radic Biol Med. 2014;75 Suppl 1:S47.

11. Sadowska-Bartosz I, Stefaniuk I, Galiniak S, Bartosz G. Glycation of bovine serum albumin by ascorbate in vitro: Possible contribution of the ascorbyl radical? Redox Biol. 2015; 6:93-9.

12. Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Ascorbic acid and protein glycation in vitro. Chem Biol Interact. 2015; 240:154-62.

13. Galiniak S, Bartosz G, Sadowska-Bartosz I. Is Iron Chelation Important in Preventing Glycation of Bovine Serum Albumin in Vitro? Cell Mol Biol Lett. 2015; 20(4): 562-70.

14. Viskupicova J, Blaskovic D, Galiniak S, Soszyński M, Bartosz G, Horakova L, Sadowska-Bartosz I. Effect of high glucose concentrations on human erythrocytes in vitro. Redox Biol. 2015; 5:381-7.

15. Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Prevention of protein glycation by natural compounds. Molecules. 2015; 20(2): 3309-34.

16. Sadowska-Bartosz I, Galiniak S, Bartosz G. Kinetics of glycoxidation of bovine serum albumin by glucose, fructose and ribose and its prevention by food components. Molecules. 2014; 19(11): 18828-49.

17. Sadowska-Bartosz I, Galiniak S, Skolimowski J, Stefaniuk I, Bartosz G. Nitroxides prevent protein glycoxidation in vitro. Free Radic Res. 2015(2): 113-21.

18. Sadowska-Bartosz I, Ott C, Grune T, Bartosz G. Posttranslational protein modifications by reactive nitrogen and chlorine species and strategies for their prevention and elimination. Free Radic Res. 2014; 48 (11):1267-84.

19. Sadowska-Bartosz I, Adamczyk R, Bartosz G. Protection against peroxynitrite reactions by flavonoids. Food Chem. 2014; 164:228-33.

20. Adamczyk-Sowa M, Pierzchala K, Sowa P, Mucha S, Sadowska-Bartosz I, Adamczyk J, Hartel M. Melatonin acts as antioxidant and improves sleep in MS patients. Neurochem Res. 2014; 39 (8):1585-93. 

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow