Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka

 

STUDIA I STOPNIA (INŻYNIERSKIE): czas trwania: studia stacjonarne – 3,5 roku

SPECJALNOŚCI:

- Technologia żywności

- Żywienie człowieka

 

STUDIA II STOPNIA (MAGISTERSKIE): czas trwania:  1,5 roku 

SPECJALNOŚCI: 

- Technologia produktów pochodzenia roślinnego
- Technologia produktów pochodzenia zwierzęcego
- Biotechnologia żywności
- Analiza żywności
- Żywienie człowieka w gastronomii
- Żywnośc prozdrowotna

 

REKRUTACJA:

Formą rekrutacji na kierunek jest konkurs świadectw na podstawie wyników egzaminu maturalnego z jednego z przedmiotów: chemia, fizyka z astronomią, matematyka lub  biologia oraz z języka obcego nowożytnego - na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

 

ATUTY KIERUNKU:

Studenci w trakcie studiów zdobywają specjalistyczną wiedzę i umiejętności z przedmiotów ściśle związanych z technologią żywności i żywieniem człowieka, a w szczególności w zakresie: analizy, oceny jakości i bezpieczeństwa żywności, mikrobiologii, ogólnej technologii żywności oraz technologii różnych produktów spożywczych, maszynoznawstwa i inżynierii przemysłu spożywczego, żywienia człowieka, zarządzania procesem produkcyjnym, projektowania technologicznego i opracowania nowych produktów oraz prawa żywnościowego. Kształcenie obejmuje ćwiczenia realizowane w nowoczesnych laboratoriach i czterech halach półtechniki przetwarzania mleka, mięsa, owoców i warzyw oraz zbóż. Specjalistyczna aparatura badawcza pozwala na przeprowadzenie ciekawych doświadczeń i przygotowanie innowacyjnych prac inżynierskich i magisterskich. Studia na tym kierunku umożliwiają rozwijanie indywidualnych zainteresowań badawczych studenta w ramach kół naukowych, a w ramach współpracy między uczelniami studenci mogą część programu studiów realizować na analogicznym kierunku innych uczelni krajowych lub zagranicznych (program MOST i Erasmus). Po drugim roku studenci odbywają czterotygodniową praktykę zawodową w zakładach produkcyjnych branży spożywczej, zakładach i placówkach gastronomicznych, jednostkach sprawujących nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych oraz warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia. 

 

PERSPEKTYWA ZATRUDNIENIA:

  • zakłady różnych branż przemysłu spożywczego,
  • instytucje związane z badaniem żywności i jej obrotem,
  • jednostki zajmujące się dystrybucją żywności lub w innych instytucjach łańcucha żywnościowego,
  • w instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych,
  • placówkach upowszechniających wiedzę,
  • firmach doradczych i audytujących,
  • szkolnictwie zawodowym,
  • administracji państwowej i samorządowej.

 

Pliki do pobrania:

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow